fbpx
Bevlogenheid bij verandermanagement

Wil je bevlogenheid tijdens een verandertraject? Werk dan samen!

Binnen iedere organisatie loopt momenteel wel een verandertraject. Dit vraagt van jou als leidinggevende een aanpak om voor de bevlogenheid en betrokkenheid bij dit verandertraject te zorgen. Hieronder vind je een aantal tips, waarmee je een basis legt voor draagvlak en samenwerking.

9 praktische tips:

  1. Bedenk de nieuwe omstandigheden niet alleen als leiding.
    Ik hoor regelmatig dat de kernwaarden ‘klaar’ zijn en nu ‘geladen’ moeten worden. Wat een gemiste kans. Als je de doelen van de verandering opstelt, mét medewerkers erbij, dan hoef je niets te laden. Het zijn de dromen, woorden en doelen van de mensen zelf. En iets waar je in gelooft en waar je trots op bent, dat heeft geen uitleg nodig.
  2. Maak de droom concreet!
    Waar gaan jullie voor? Hoe zie je dat iemand nieuw gedrag ‘goed’ uitdraagt? Wees zo concreet mogelijk. Wanneer ben je tevreden en wanneer niet? Wat zie je dan gebeuren?
  3. Verander niet alleen de zakelijke kant of de KPI’s; kijk meteen ook naar zingeving.
    De drijfveer van veel medewerkers tegenwoordig is zingeving. Het weten waar acties toe leiden. Meer dan vroeger (toen salaris en status dé drijfveren waren) willen medewerkers weten waarom keuzes worden gemaakt. En of het leidt tot een betere organisatie en een betere wereld. Juist op dit punt kun je – met deze verandering – meteen werken aan bevlogenheid. Bevlogenheid heeft immers te maken met de inhoud van de functie, het werk zelf én de betekenis daarvan! Een mogelijke win – win situatie dus.
  4. Houd de verandering op de agenda.
    Als je aan het veranderen bent (en iedereen weet waar de stip op de horizon staat) dan wil je ook weten waar je nu staat, wat er nog nodig is, waar je trots op bent. Met andere woorden; deel momenten of mijlpalen, bespreek de stand van zaken.
  5. Laat weten hoe het gaat.
    Een verandering gaat met ups & downs. Ik zie regelmatig dat er veel aandacht wordt besteed aan wat er nog beter of anders moet, maar… mensen gaan écht met meer energie aan de slag op die punten die al goed gaan. Waardeer dat maximaal! Laat merken dat je het ziet en dat je er tevreden over bent.
  6. Het is een open deur… Wat je aandacht geeft groeit.
    Ga dus liever op zoek naar successen dan naar verbeterpunten.
  7. Vier je successen, streep mijlpalen af!
    Veranderen is hard werken en soms ga je van deadline naar deadline. Vergeet niet om deze te vieren!
  8. De praktijk weet het het beste.
    Luister naar de medewerkers die alle dagen aan de slag zijn met de concrete vertaling van het verandertraject. Als ze met ideeën komen of een vraag om aanpassingen, top! Ze denken mee en willen er -net als jij – een succes van maken. Want gezien tip 1, is het ook hun droom!
  9. Zorg voor je mensen.
    Niet iedereen vindt het even gemakkelijk om op het werk om te gaan met veranderingen. Baanonzekerheid is een groot risico voor (langdurig) verzuim. Monitor en volg je mensen, zijn ze voldoende happy en is er voldoende energie? Neem op tijd actie om hierin te ondersteunen. Geef hen het vertrouwen en laat ze het heft in eigen hand nemen. Want controle over een situatie geeft zoveel meer energie dan machteloosheid.

En onthoud:

“Start moving to where you want, instead of moving away from what you don’t want”

Over Esmeralda Korteweg

Esmeralda Korteweg is eigenaar van De Gelukkige Loopbaan. Ze is geregistreerd CSR burn-out coach, werkgelukdeskundige en executive coach.

Esmeralda adviseert en coacht directeuren en professionals op het gebied van leiderschap & balans werk- en privé. Haar belangrijkste doel is mensen te inspireren om maximaal te werken aan een gelukkige loopbaan. De basis daarvoor ligt bij de leiders van de organisatie, maar de verantwoordelijkheid ligt altijd bij jezelf!

Bekijk al mijn Artikelen

Reageer op deze blog