fbpx
Lef en bevlogenheid in je carriere | Weekvandebevlogenheid.nl

6 tips voor lef en bevlogenheid in je carrière

‘If you do what you love you never have to work a day in your life’. Ja, ja.

Veel mensen klagen over hun werk, hun baas, collega’s, niet gezien worden, andere ambities hebben, etc. Hier spenderen mensen uren aan terwijl ze praten met hun vrienden. Hoe kun je uit deze cyclus komen?

De vraag is hoe zorg je zelf voor meer bevlogenheid in je carrière? Hieronder 6 tips die je op weg kunnen helpen.

1. Leren luisteren
Succesvolle mensen klagen niet, maar luisteren naar anderen om zo op nieuwe ideeën te komen. Ze luisteren naar ervaringen en uitdagingen waar ze zelf ook geïnspireerd door raken. In deze tijd waar we graag met onze kennis pronken zijn we gewend te zenden waardoor we soms vergeten te luisteren. En het meest belangrijke, luister naar je jezelf. Door de waan van de dag en de hectiek van een gehaast leven komt het vaak voor dat we niet stilstaan bij wat we zelf denken of willen.

2. Dwing jezelf om uit je comfort zone te stappen.
‘Als je doet wat je altijd deed, blijf je krijgen wat je kreeg.’ In je comfortzone kan je niet groeien. Dit is niet alleen cliché: het is écht waar.

Will Smith gaat in dit filmpje zelfs zo ver dat hij uitlegt dat op het punt van maximaal gevaar je het minst bang bent. Dat het mooiste in het leven je staat te wachten aan het uiterste van je angst. Daarnaast wanneer iets je angst inboezemend is het een signaal dat lef vereist is om het te ondernemen. Dat zorgt vanzelf voor persoonlijke groei.

3. Ga met mensen om die je inspireren
Wees kritisch met wie je omgaat. De angsten en negativiteit van je omgeving hebben invloed op jouw mening. En hun angsten kunnen jouw werkelijkheid worden. Wanneer je je omgeeft met mensen die inspireren; dingen doen waar moed voor vereist is en positief in het leven staan, zal jij ook geneigd zijn om je moedig op te stellen. De omgeving werkt dan stimulerend. Dit geldt ook voor bevlogenheid, bevlogen mensen trekken andere bevlogen mensen aan. Als je even stilstaat waar je inspiratie uithaalt en waarom. Zal dat ook verklappen waar je zelf naar op zoek bent. Over het algemeen raak je geïnspireerd door eigenschappen die je ambieert.

4. Bedenk wat voor leven je wil leiden.
Mensen vragen elkaar vaak: “Hoe gaat het met je?” En dan antwoord de ander: “Op het werk gaat het goed” of niet goed. Maar waarom gaan we ervanuit dat wanneer er gevraagd wordt hoe het gaat, het over het werk gaat? Bedenk wat voor leven je wil leiden. De vraag is, Hoe helpt je baan je in het bereiken van je persoonlijke doelen? Als je een baan vindt die jouw persoonlijke doelstellingen ondersteunt, dan heb je een grotere kans om bevlogen aan het werk te zijn.

5. Wie wil je zijn als persoon op het werk?
Wat voor onderliggend doel hangt hieraan vast? Gaat het om mensen verbinden, mensen helpen, teams leiden, de wereld verbeteren? Wanneer je dit ontdekt hebt, zijn er tal van mogelijkheden van banen die hierbij kunnen aansluiten. En wordt het aanbod breder en diverser. De kans is groot dat je meerdere dingen leuk zal vinden en wellicht ook goed zou kunnen als je weet wie je bent als mens. Oprah Winfrey bijvoorbeeld heeft op haar Linkedin staan ‘CEO, Producer, Publisher, Actress and Innovator’ ze weet wie ze is en dat biedt haar de mogelijkheid om verschillende petten op te zetten. WHY NOT?

6. Werk niet om je CV op te bouwen
Laat los wat mensen vinden dat je moet doen of wat voor studie je hebt gedaan. Sommige mensen studeren jaren en vinden vervolgens een baan die bij de studie aansluit, daarna durven ze nooit meer van branche te veranderen, want dat is zonde van hun opleiding. Zij laten zich wellicht teveel leiden door de angst om te verliezen wat je in het verleden hebt bereikt. Op zich een herkenbare zorg,… maar als het je afhoudt van het investeren in wat je graag wilt bereiken en het je geen voldoening geeft, kun je je afvragen is deze houding wel bijdraagt aan een meer bevlogen, voldoening schenkende en waardevolle carrière. Maakt dus iedere dag weer bewust de afweging; handel ik vandaag vanuit het gevoel van (schijn)zekerheid?… of zet ik vandaag weer een (kleine) stap vooruit?

Met deze tips zal je een heel eind komen om carrière tevredenheid te creëren.
Daarnaast dragen deze tips bij aan bevlogenheid als mens en in je carrière.

 

Over Martine de Troije

Waarom doe je wat je doet? Dat is al meer dan 20 jaar mijn fascinatie. En...ben je je bewust van het feit dat je altijd een keuze hebt? In werk. In je leven. Laat dát nu precies mijn missie zijn als leiderschapscoach. Waar ik mijn werk van gemaakt heb en waar mijn vuurtje van gaat branden. Mijn why!

Bekijk al mijn Artikelen

Reageer op deze blog