fbpx
ICT-oplossingen

4 tips voor meer bevlogenheid door slim gebruik van ICT

We leven in een tijd waarin technologie onze beste vriend is. De technologie ontwikkelt zich in een rap tempo en de mogelijkheden lijken oneindig. Ook op de werkvloer wordt nieuwe technologie ingezet om bedrijfsprocessen te optimaliseren. Hierdoor creëer je meer productiviteit en uiteindelijk minder werkstress en meer bevlogenheid. Meer bevlogenheid omdat de minder leuke en tijdrovende klusjes die zorgen voor negatieve energie wegvallen en er dus meer tijd en ruimte overblijft voor leuke werkzaamheden en persoonlijke ontwikkeling. Hieronder vier handige tips om de ICT in jouw bedrijf te optimaliseren.

Maak gebruik van ‘slimme’ boekingssoftware

Stop met papieren documenten en ga digitaal. Het handmatig inboeken van o.a. facturen is totaal niet productief en bovendien foutgevoelig. Het digitaal opslaan van documenten is een stuk efficiënter omdat je niks meer kwijt kan raken en alles snel terug te vinden is. Daarnaast bespaar je een hoop papier wat op zijn beurt weer goed is voor het milieu.  

Er zijn tegenwoordig talloze slimme apps waarmee je PDF documenten zoals facturen digitaal kan inboeken. Deze software is zelfs zo geavanceerd dat er door middel van scan- en herken software alles digitaal ingelezen en ingeboekt wordt. Je hoeft dan enkel de facturen nog te controleren voordat deze ingeboekt worden.

Werk in de cloud

Bespaar tijd en frustraties door documenten met je collega’s of klanten te delen in de cloud. Een cloud is een externe server waar je data in opgeslagen wordt. Deze data is overal met een internetconnectie verkrijgbaar. Op deze manier kun je informatie makkelijk delen, overal toegankelijk maken en nooit meer kwijt raken. Een mooi voorbeeld hiervan is Google Drive. Google Drive is de cloud dienst van Google met verschillende apps zoals docs voor tekstverwerking en spreadsheets voor al je excel werkzaamheden. Je kunt tegelijk met je collega real-time in hetzelfde document werken of achteraf opmerkingen plaatsen. Daarnaast kun je er gemakkelijk bestanden in opslaan en delen en krijg je zelfs de eerste 15gb gratis. Naast Google Drive zijn er andere handige cloud servers zoals Dropbox en iCloud.

Optimaliseer je klantenservice

Je helpdesk medewerkers zijn vaak het eerste contactmoment met je bedrijf en is het daarom belangrijk dat zij goed in hun vel zitten en betrokken zijn met het bedrijf. Alleen dan  kunnen zij je klanten het beste helpen en het gevoel uitdragen wat jij voor je bedrijf wilt uitdragen.

Er is tegenwoordig veel handige software om de werkdruk te verlagen door de processen makkelijker en efficiënter te maken. Zo kun je bijvoorbeeld met de klantenservice software Freshdesk heel gemakkelijk binnenkomende mails prioriteren, opmerkingen toevoegen voor collega’s en tags toevoegen. Dit zorgt voor een beter overzicht en voorkomt onnodige vragen van collega’s. Een andere tool die je kan inzetten is bijvoorbeeld een chatbot. Dankzij een chatbot kun je aan de hand van vooraf ingestelde vragen tot wel 75% van de klanten volledig geautomatiseerd helpen. Daarnaast is de chatbot zelflerend waardoor deze op den duur nog beter wordt in het helpen van klantvragen. De overige vragen wordt doorgestuurd naar een werknemer van vlees en bloed

Omdat je op deze manier veel tijd bespaart voor je medewerkers kunnen zij zich meer richten op het zo goed mogelijk helpen van klanten en hun eigen ontwikkeling binnen het bedrijf. Ze zullen enthousiaster zijn omdat saaie terugkerende klusjes verdwijnen. Ook heb je nu ruimte om ze  meer verantwoordelijkheden te geven en ze meer betrokken te maken door ze mee te laten denken over bedrijfsprocessen of acquisitie te laten doen.

Google is je beste vriend

Eerder in dit artikel heb ik het al over Google gehad en de handige apps die ze ontwikkelt. Maar deze techgigant staat ook bekend om het uitstekende personeelsbeleid. Zo hoor je verhalen over gratis maaltijden, klimmuren en pingpongtafels op het kantoor. Daarnaast hebben werknemers flexibele werktijden en krijgen ze veel ruimte om zichzelf te ontwikkelen. Op deze manier is het een gewilde plek onder afgestudeerden en trekt het veel talent aan. Dankzij deze goede arbeidsvoorwaarden zorgt Google voor veel bevlogenheid onder haar werknemers en is dit inherent aan een goede werksfeer en veel productiviteit. Wij zijn persoonlijk fan van het bedrijf en de vele goede tech oplossingen die hieruit voortkomen. Zo kun je met een Google account je leven een stuk makkelijker maken. Het enige wat je nodig hebt is een internetconnectie en je hebt overal toegang tot je agenda en bestanden en is alles met elkaar gesynchroniseerd.

Heb jij je ICT al op orde?

Maak jij als ondernemer of werkgever al optimaal gebruik van je ICT? Ga eens binnen je bedrijf na welke bedrijfsprocessen jij kan optimaliseren met behulp van ICT oplossingen. Praat hierover met je werknemers wat hun ervaringen zijn en waar zij tegenaan lopen. Ga vervolgens op zoek naar een oplossing. Je zal versteld staan naar wat er vandaag de dag allemaal mogelijk is.

Over Alles over bevlogenheid

Welkom op Alles over Bevlogenheid, hét platform voor iedereen die bevlogenheid hoog in het vaandel heeft staan: leidinggevenden, HR-business partners, ondernemers én werknemers.

Bekijk al mijn Artikelen

Reageer op deze blog